Laukinė gamta ir kultivuoti ūkiai

Ne dažnam dabartiniam lietuviui kombainai ir žemės ūkio technika yra dažnai matomas transportas. Šios didžiulės transporto priemonės paprastai būdingos kaimiškoms vietovėms, o kol beveik visi žmonės gyvena miestuose, sunku ir įsivaizduoti, kaip taip gali būti, kad laukinė gamta arba žemės ūkio vaizdiniai būtų matomi dažnai. Tad dažniau tokius vaizdus mato ūkininkai. Nors ūkininkai ūkiuose ir yra įvedę civilizaciją ir čia karaliauja modernios technologijos, vis tiek tenka nuolatos susidurti ir su laukine gamta.

Kombainus seka gandrų ir kitų paukščių būriai

KombainaiŠtai laukais važiuojantys pavasarį kombainai paprastai susiduria su didžiuliais paukščių būriais. Didžiuliai gandrų ir mažesnių paukščių spiečiai skrenda paskui ariamą vagą ir mėgaujasi pavasario vaišėmis. Apvertus drėgną žemę, į paviršių išlenda sliekai ir kiti žemės parazitai – tik spėk rinkti. Visiems malonu matyti tokius vaizdus ir jais džiaugtis. Pavasaris tikrai suteikia daug malonių akimirkų, ir taip vyksta tikroji paukščių pavasarinė puota.

Ūglius rupšnoja stirnos, elniai

Laukinė gamta – tai ir elniai, stirnos, kuriuos taip pat sutinkame važinėdami po įvairias vietoves. Tačiau dažniau juos pastebi ūkininkai, ypač, kuomet laukuose jau dygsta šviežesni želmenys. Kai pradeda dygti javai, arba žemkenčiai rudeniop. Tai laikas, kada ūkininkai visaip bando kovoti su gražuoliais miško gyventojais, mat ištisos vados stirnų, elnių gali ateiti į laukus ir suėsti šviežius žalius ūglius. Tam dažnai naudojami įvairūs purškalai, kurie savo spalva ir kvapu atbaido gyvūnus.

Bulves išknisa šernai

Kiek rečiau pasitaiko, tačiau visgi būna, kad šernai ateina į bulvienojų ir jį išknisa – ieško sau maisto. Ir daro jie tai ne tik rudenį, tuomet kai yra derlius, bet ir tada, kai bulvės būna tik pasodintos, arba kai jau viskas nukasta, netgi žiemą. Dar galima kartais rasti kokią bulvę ir ja skaniai gardžiai pasimėgauti.

Kurmiarausiai gadina derlių

Kurmiai lyg ir nesikėsina konkrečiai į derlių, tačiau jeigu jų trasos eina per laukus, jie pakerta augalų šaknis ir taip padaro žalą derliui. Todėl su kurmiais ūkininkai taip pat kovoja, dažniausiai tiesiog bandydami juos vienaip ar kitaip pagauti.

Bastosi vilkai, lapės, bet žemės ūkiui nekenkia

Kartais į ūkius atkeliauja vilkai, lapės. Jie visiškai nekenkia žemės ūkiui, tačiau yra labai pavojingi gyvuliams, paukščiams ir net naminiams šunimis. Medžioklės metu nušaunami paprastai stipriausi alfa patinai, dėl to vados lieka silpnos ir maisto ieškoti pradeda net sodybose, kur gali papjauti nesipriešinančius gyvulius.

1346
Ačiū!
Klaida!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *